Innta plassene (om å starte ferden ut av depresjon)

Før vi starter: Dette innlegget er skrevet spesielt til de der ute som er rammet av mild til moderat depresjon, det vil si de som ikke er sykemeldt på grunn av depresjon, men som står i jobb eller et studium, eller går på skolen. Innlegget kan fremdeles ha relevans for de som er sykere, men de vil sannsynligvis finne mindre nytte i det.

Mens jeg skriver dette, har vi kommet til slutten av juni.  Mange nordmenn tar ferien sin i juli, så det betyr at de fleste om noen dager eller uker skal ut i sommerferie. Noe mange gleder seg til, men slett ikke alle. For deprimerte kan ferier og høytider bety at nedstemtheten og smerten intensiveres. Det er på mange måter et dårlig utgangspunkt å skulle inn i noe man skal kose seg i. Det er liksom forventet at ferien skal være så forbannet deilig, fin og vellykket. Familiehygge, vennegøy og kjærestekos.

Hva hvis man ikke scorer så høyt på noen av de arenaene? Hva hvis man ikke har planlagt noen spesiell ferie, eller man ikke har noen å feriere med, eller hvis man ikke har råd til å reise noe sted? Hvis alle rundt en tilsynelatende koser seg, mens man selv føler seg for jævlig, hva gjør man da?

Selv da kan denne ferien bli den fineste du har hatt så langt. Du kan gjøre denne ferien til den mest betydningsfulle i livet ditt. Og hvordan?

Ved å bestemme deg for at nå starter det. Nå starter prosessen med å bli kvitt denne depresjonen en gang for alle. Du trenger ikke gjøre noe spesielt i ferien for å få til det, bortsett fra å mentalt forberede deg på å brette opp ermene til høsten.

Og ved å lese deg opp på hva som hjelper, når man skal ut av depresjon.

Gjør følgende; skaff deg en dagbok. Lån i tillegg noen bøker på biblioteket, om kognitive teknikker, positiv psykologi og slike ting (ta med noen vanlige bøker også). Disse leser du i løpet av ferien.

Mens du så ferierer, kan du tenke litt innimellom, kanskje ti minutter hver dag, på hva du egentlig ønsker å gjøre med livet ditt, gitt der du står i dag. Hvis livet har tatt noen uønskede vridninger så langt, ikke dvel ved det. Man kan ikke gjøre noe med fortiden (bortsett fra å ta mer kontroll over hvordan du tenker på den), den er som den er. Se heller fremover. Tenk deg hva slags endringer du kunne tenke deg å gjøre med livet, det trenger ikke være noe revolusjonært. Se for deg hvordan livet ditt vil bli uten depresjon. Ha som mål at du i løpet av ferien skal ha bestemt deg for å gjøre et helhjertet forsøk på å komme deg ut av depresjon. Innse at et slikt prosjekt vil ta tid, fra flere måneder til årevis, avhengig av hvor dyp depresjonen din er, og hvor lenge du har vært deprimert.

Når ferien omsider er over, og høsten nærmer seg, kan du lage en plan for hvordan du skal lykkes med dette. Jeg har ikke plass til å komme med forslag til en slik plan her, men jeg har gjort det i Opp fra avgrunnen, og den kan du låne gratis på mange biblioteker. Du kan også lese om blant annet kognitive teknikker og takknemlighetsdagbøker i de andre blogginnleggene mine her på Psykobloggen.

Det som gjenstår er steg for steg å implementere den planen, gjøre de teknikkene du har bestemt deg for å satse på. Om du så lykkes med å bli kvitt depresjon, eller bare har fått det litt bedre, er egentlig ikke så viktig, for du har nært sagt uendelig med nye sjanser. Og for hvert forsøk du gjør, har du økt din selvinnsikt, og blitt bedre rustet for å lykkes neste gang.

Lykke til! Jeg ønsker deg en veldig god sommer!