Hvordan bli kvitt høstdepresjon

Mens dagene blir kortere og været gråere er det normalt for mange å oppleve at humøret synker, at man føler tristhet, vemod og andre vonde følelser. Dette er høst- og vinterdepresjoner. For den som allerede er deprimert, vil ofte depresjonen forsterkes i mørketiden.

Dette er naturlig, fordi kroppen og sinnet har en fysiologisk og psykologisk avhengighet av sollys. Når antall soltimer synker, kan også humøret synke.

Så hva gjør man for å komme gjennom mørketiden på best mulig måte? Egentlig det samme som hvis man ønsker å bli kvitt depresjon generelt. Man endrer det man gjør, og man endrer hvordan man tenker.

For å starte med aktivitetene: fordi høstdepresjonen kom delvis som et resultat av mindre sollys, kan du maksimere eksponeringen til sollys, gitt de sesongmessige begrensningene. Rett og slett kom deg utendørs rundt lunsjtider! Selv når du jobber eller går på skolen kan du få til dette ved å ta lunsjpausen ute. Bare 20 minutter utendørs, til og med når det er overskyet eller regn har en stor positiv effekt.

Du kan også kjøpe en lysskjerm på et av elektrovarehusene i landet som opererer med et visst antall dager åpent kjøp (typisk 30 dager). Bruk perioden med åpent kjøp til å se om det har effekt, og hvis så er tilfelle beholder du lysskjermen. Slike skjermer koster en del, men jeg vil påstå at det å forbedre humøret er verdt ganske mye. Så unn deg en slik hvis den virker for deg!

Finn ut hvilke aktiviteter og mennesker som løfter humøret ditt, og maksimer eksponeringen mot dette. Her er noen generelle tips, som jeg tror er universelle: syng, dans, spill musikk, lytt til musikk, gå på kino (se en feelgood-film), vær sammen med bestevennen din, mosjoner og tren. Hvis du har kjæreste eller ektefelle, sørg for å få masse kroppskontakt. Kroppskontakt fører til at kroppen produserer et hormon kalt oksytocin, som fører til positive følelser. Du får denne effekten også ved å være sammen med kjæledyr.

Over til tankene. Tanker og følelser går sammen som høna og egget – de har en sterk gjensidig påvirkning. Det er grunnen til at du med fordel kan jobbe både med tanker, og med aktiviter som produserer gode følelser.

Det å endre tankesettet sitt til noe som er mer gunstig for deg, og som produserer positive følelser, er en lengre forbedringsprosess, som jeg har skrevet inngående om i Opp fra avgrunnen. Men her er et raskt triks, som du kan begynne å bruke allerede i dag: Hver gang du opplever negative tanker – snu tanken ved å tenke Men hva vil jeg da? Hva er det jeg vil ha, hvis jeg ikke ønsker det jeg nettopp tenkte på? Dette tankesettet kan man med fordel gjøre til en vane for livet.

Lykke til, og husk at solen snur 21. desember!

Les mer i Glad igjen!