Transformasjonen – fra depresjon til livslykke

Hvis man tar en titt inn i hodet på en person, inn i hjernen, vil man se at tanker og kunnskap eksisterer som 100 milliarder nerveceller sammenkoblet i nervebaner. Du kan se for deg disse nervebanene som massevis av kokt spagetti i miniatyr.

Når du tenker en tanke, forsterker du nervebanen denne tanken løper langs. Det er slik læring foregår. Hvis man tenker en tanke mange ganger, eller hvis man øver på noe – som man gjør når man lærer seg å sykle, vil læringen eller tanken gå over til å bli en vane – den blir nærmest automatisk. Du slipper å tenke over hvordan du skal operere kroppen din mens du sitter på sykkelen – du bare sykler.

Slik er det med angst og depresjon også. Hos den deprimerte, eller hos den angstfylte, brukes mye av tiden til å aktivere de nervebanene som resulterer i negative tanker og frykt. Man opplever selvforsterkende kjeder av reaksjoner. Det starter med en impuls som utløser en reaksjon fra den deprimerte eller angstfylte, for eksempel når hun som er deprimert opplever avvisning fra et annet menneske, og dette resulterer i at den indre kritikeren hakker ned på henne, eller når han som lider av sosialangst går inn på en fest med masse ukjente.

Dette resulterer i aktivitet i de nervebanene som er knyttet til henholdsvis angst og depresjon. Dette igjen gir signaler til kroppens myriader av kjemifabrikker (nerveceller og diverse organer og kjertler) om at de skal produsere hormoner og nevrotransmittere som skaper vonde følelser. Vemod, tristhet, håpløshet, frykt, angst og så videre.

Hvis du skal bli kvitt angst og depresjon, er det derfor en dårlig ide å fokusere på angsten og depresjonen (med unntak av eksponeringsterapi, som er effektivt mot en del angst og fobier). Det er en dårlig ide fordi det å fokusere på lidelsen ofte forsterker den.

Så hva gjør man da, hvis man vil bli kvitt disse lidelsene?

Man fokuserer på det omvendte. Man retter oppmerksomheten mot det man vil ha – og vekk fra det man ikke vil ha. Dette kan være vanskelig i begynnelsen, men ikke fortvil: Med tiden til hjelp vil man bli bedre og bedre til å rette oppmerksomheten mot det positive. Det er starten som er vanskeligst, for etter hvert vil man automatisere de positive nervebanene. Jeg vet dette fordi  jeg har fått til den transformasjonen selv. Og det er ikke noe spesielt med meg – dette er mulig for alle!

Det geniale med dette er at positive tanker og følelser er knyttet sammen i selvforsterkende mekanismer, på samme måte som de negative. Positive tanker fører direkte til produksjon av hormoner og nevrotransmittere knyttet til positive følelser, som endorfiner, serotonin og oksytocin. Med disse kjemikaliene svømmende i kroppen vil det gå mye lettere å fortsette å tenke positive tanker. De nervebanene som er knyttet til positive elementer i livet blir mer aktive. Denne effekten blir sterkere og sterkere dess mer du gjør nytte av den.

Slik går du frem: Ta frem en dagbok/notatbok eller smarttelefonen din, og begynn på en liste over ting du liker, elsker, setter pris på, ting, aktiviteter og mennesker som produserer gode følelser. Kanskje vil du si at slike ting har du ikke i livet ditt, men det er løgn. Det er helt umulig å gå gjennom livet uten å i hvert fall innimellom se noe vakkert, føle på kjærligheten til andre mennesker, sette pris på et godt måltid, osv. Så fortsett på denne listen, bygg den opp dag for dag. Bli en detektiv i eget liv – finn frem og identifiser ting, mennesker og aktiviteter som produserer gode følelser hos deg.

Et annet tips for å bli god til dette er å gjøre det til en vane å snu negative ting til positive. Hvis du er god til å legge merke til ting du avskyr, misliker, frykter, hater osv, spør deg selv: Så hva vil jeg ha da? Noter ned svaret.

Deretter, gradvis skift fokus fra det negative til det positive. Og mens du gjør dette, uttrykk takknemlighet for alt det fine. Du kan bruke en takknemlighetsdagbok til dette. Gjør det til en vane å si et indre (eller ytre) TAKK hver gang det skjer noe du setter pris på. Dette kan være alt fra småting til store ting. Alt fra at solen skinte i dag, til at du fikk en klem fra noen du er glad i.

Se for deg, og tro på, at livet ditt gradvis vil gå over fra angst- og depresjonsfylt, til meningsfylt og lykkelig. Hvis du gjør dette hver dag over tid kan jeg garantere deg at ting vil bli mye bedre. Du må bare ikke gi opp – fortsett til det virkelig virker, om det så tar flere år!

Jeg ønsker deg all lykke med dette prosjektet – det er egentlig alt du trenger for å få det mye bedre.

Les mer i Opp fra avgrunnen.

Read this article – about positive transformation away from depression, in English.