Dans hver dag (Dans mot depresjon)

Mange spør meg hva slags enkle teknikker man kan gjøre for å heve humøret noen hakk, for å bli gladere og mer energisk. Her er en av de enkleste, og en av dem som ihvertfall for meg har størst umiddelbar effekt: Dans!

Jeg skal ikke skryte på meg at dette er noe jeg gjør hver dag, men jeg gjør det når jeg i perioder av livet er sliten og trøtt, og trenger påfyll av energi. For de som sliter med depresjon kan denne lille øvelsen føre til rask positiv endring.

Slik går du frem:

Finn det tidspunktet i løpet av en dag som passer best for deg. For meg er dette enten om morgenen (fint lite rituale for å komme seg opp av sengen), eller rett etter jobb (da er energinivået mitt på det laveste). Tenk litt over hva slags musikk du hører på som gjør deg gladere, og som gir deg en energiboost. Tenk sanger som «Eye of the Tiger» og «It’s Raining Men». Gi blaffen i om du velger klisjéaktig musikk, dette tiltaket er for deg, og ingen andre. Sett sammen en spilleliste med slik musikk, eller bare sett på en CD som inneholder de sangene du ønsker å danse til.

Resten er enkelt: trykk på play, og start dansen. Det er en god idé å danse alene hvis du blir flau av å danse foran andre. Du kan lage en spilleliste som starter litt rolig, og øker tempo etterhvert. Her er noen gode forslag (fra 60-tallet til nyere tid):

 • Your Love Keeps Lifting Me Higher, Jackie Wilson
 • Respect, Aretha Franklin
 • 1999, Prince
 • Blue Monday, New Order
 • ABC, The Jackson 5
 • Love Shack The B-52’s
 • Jump Around, House of Pain
 • Push It, Salt-n-Pepa
 • Dancing Queen, Abba
 • I Feel Love, Donna Summer
 • Can’t Get You Out of My Head, Kylie Minogue
 • Groove Is In the Heart, Deee-Lite
 • Night Fever, The Bee Gees
 • Dancing in the Street, Martha Reeves & the Vandellas
 • Insomnia, Faithless

For meg er det klin umulig å ikke bli i bedre humør, bare ved å høre på de sangene.

Årsaken til at dette virker, er at det å høre på musikk alene i stor grad endrer følelsene våre. Det er ikke tilfeldig at det fins filmmusikk. Når man i tillegg danser til musikken, setter kroppen i gang økt produksjon av signalstoffer og lykkehormoner som serotonin og endorfiner. Hvis du danser tett sammen med en annen person, som for eksempel i tango, får du «kjærlighetshormonet» oksytocin på kjøpet. For en kul cocktail! Når man forsker på dette, ser man at dansere har høyere nivåer av serotonin i kroppen enn andre, og at dansing fører til minst like stor produksjon av endorfiner som for eksempel jogging.

Så det å danse, er på en måte som å innta naturlige lykkepiller – bare mye mer effektivt, og mye morsommere.

Gjør dette 15 minutter hver dag i en uke. Jeg tør vedde på at du vil merke stor positiv effekt, både på humør og energinivå!

Her har du listen i Spotify: Dance Yourself Happy

PS: Legg til dine egne forslag til gode dansesanger i kommentarfeltet under.

Les mer om tilsvarende teknikker og aktiviteter i Opp fra avgrunnen.

Read this article – about dance against depression, in English.