Selvhypnose mot søvnløshet (og angst og depresjon)

Les hele innlegget før du bruker søvnhypnoseopptaket første gang.

Du finner opptakene nederst, i ulike formater, men her er versjon 2.1, med musikk laget av Vidar Akse, for rask tilgang. Den siste versjonen finner du på Spotify, her.

Les gjerne dette innlegget om teknikker mot søvnløshet også.

Det er noen år nå siden jeg startet med selvhypnose. Den første motivasjonen min var nysjerrighet. Jeg hadde lest et par bøker om temaet, og i tillegg brukt Paul McKennas hypnoseprogrammer en del. De kan absolutt anbefales, men de har en noe redusert effekt på oss nordmenn, rett og slett fordi hjernen din opererer på norsk, og Paul McKennas hypnoseprogrammer er på engelsk. Det blir litt som å å tvinge en datamaskin til å bruke feil programmeringsspråk.

Etter å ha eksperimertert med selvhypnose en del, tok jeg turen til et legekontor i Kvadraturen, der det fins en psykiater som er spesialist på hypnose. Jeg hadde oppnådd en mild versjon av transe (den tilstanden hjernen befinner seg i når du er hypnotisert) gjennom min egen selvhypnose, men ville oppleve «the real thing». Og for meg var det ingen tvil om at en spesialist på hypnose kan ta deg mye lenger inn i transe enn det man opplever på egenhånd. Og det er kanskje en god ting for de som er skeptiske og litt engstelige for å prøve selvhypnose – sannsynligvis vil du ikke gå inn i en veldig dyp transe, og det vil oppleves ganske likt det å dagdrømme. Det er simpelthen veldig behagelig, og veldig avslappende.

Og det er en del av grunnen til at selvhypnose er så effektivt mot søvnløshet. De fleste som sliter med å sovne, eller som våkner i løpet av natten, gjør det fordi de kverner på tanker. Bekymringer, planer, frykt og annet. Hjernen blir fylt opp av automattanker som går rundt og rundt, igjen og igjen. Bekymringene utløser produksjon av adrenalin, kortisol og andre stresshormoner. Disse hormonene hever pulsen og blodtrykket ditt, og gjør deg klar til «fight or flight». Ikke rart det blir vanskelig å sovne da.

Meditasjon og selvhypnose har den samme gunstige effekten i forhold til dette. Gjennom meditasjon og selvhypnose roer du ned tankeaktiviten og frekvensen på hjernebølgene. Du rett og slett senker farten på hjernen din. Dette kan måles ved å plassere elektroder på hodet; såkalt elektroencefalografi (EEG). Når du mediterer eller lytter til et selvhypnosebånd reduserer du frekvensen på hjernebølgene, fra alfa-(8 – 15 Hz) eller betanivå (16 – 31 Hz) til theta-nivå (4 – 7 Hz). Dette er et nivå som er knyttet til økt aktivitet i den ubevisste delen av hjerneaktiviten, det vil si hjernevirksomhet du ikke legger merke til, og som er knyttet til læring.

Det oppleves veldig behagelig å legge seg for natten, slå på et selvhypnoseopptak, og merke hvordan sinnet roer ned, og kroppen blir gradvis mer avslappet. Ofte er det alt som skal til for å sovne. Siden min egen hjerne stort sett alltid operer i høygir når jeg er våken, er dette min hovedgrunn til å bruke selvhypnose. Det roer ned tankene mine, og jeg sovner stort sett alltid.

Veldig mange som sliter med søvnløshet er ikke klar over denne effekten. Jeg har derfor spilt inn et selvhypnoseopptak som skal kunne passe for alle. Det vil gi deg en ekstremt lett tilgang til å teste dette. Du simpelthen klikker play på lydopptaket under.

Det er noen regler her. Du må aldri høre på et selvhypnoseopptak når du kjører bil, opererer maskiner eller oppholder deg i trafikken. Det er en dårlig ide å ta hjernen ned i frekvens når den trenger å være våken og fokusert. Selvhypnoseopptaket under er designet for søvn.

Videre er det viktig at du faktisk lytter til opptaket. Du vil merke at oppmerksomheten din lett kan hoppe fra opptaket tilbake til planer og bekymringer. Dette er normalt, og helt ok. Samtidig vil du få mye større effekt av selvhypnosen hvis du retter oppmerksomheten mot opptaket, og lytter til hvert ord som sies. Det i seg selv er en viktig del av den positive effekten – det er trening i å slippe taket i bekymringene. Det å lytte oppmerksomt til et selvhypnoseopptak er en form for meditasjon. Når du blir bedt om å visualisere ting på opptaket, så gjør det – og gå inn for det hundre prosent. Da blir effekten større!

Den tredje regelen er at du bør høre på opptaket mer enn én gang. Forsøk å lytte til opptaket hver kveld i en uke, før du evaluerer effekten av det.

I tillegg til at opptaket vil gjøre det lettere for deg å sovne, har jeg skrevet inn en del impulser som vil fungere bra i forhold til angst og depresjon. Hvis du hverken sliter med angst eller depresjon, er ikke dette et problem. Alle kan ha god nytte av økt grad av ro og lykke. Selvhypnosen under er konsekvent orientert mot det positive; og det i seg selv er et viktig prinsipp når man skriver et selvhypnoseskript; du fokuserer på det du vil ha (ro, lykke, trygghet, glede) og ikke det du vil vekk fra (frykt, uro, nedstemthet og frustrasjon).

Rent praktisk: alt du trenger å gjøre for å bruke dette er å åpne denne siden på mobilen din, og trykke play.

Håper opptaket vil gi deg mange gode søvnnetter fremover!

Send meg gjerne noen ord med erfaringene dine. Det kan være jeg bør finjustere på opptaket litt, og tilbakemelding vil være veldig nyttig.

NB: Det fins nå fem versjoner av søvnhypnosen, noen med musikk og noen uten. Du kan prøve alle variantene, og deretter fortsette å benytte den som fungerer best for deg. Opptakene ligger også på Youtube, du finner linkene nederst. Det er gratis å strømme opptakene (enten på bloggen min eller Youtube). Du kan kjøpe en versjon for nedlastning på iTunes.

Merk, hvis du har Spotify eller Apple Music kan du støtte meg ved å lytte til opptakene der (da får jeg et lite vederlag per avspilling, noe jeg ikke gjør andre steder). Bruk da linkene her:

Versjon 2.3 (Tempelet for kroppens ro og sinnets stillhet), på Spotify.

Versjon 2.1 på Spotify. 

Versjon 2.1 på iTunes store.

Du kan også spille av opptakene direkte her, ved å trykke play under:

Versjon 2.1 – med musikk av Vidar Akse, induksjon “Elveferd”

Versjon 2.0 – med musikk, induksjon “Elveferd”

Versjon 1.3 – uten musikk, induksjon “Elveferd”, spilt inn langsommere

Versjon 1.2 – uten musikk, induksjon “Elveferd”

Versjon 1.1 – uten musikk, induksjon “Ned i berget”

Jeg har også lagt ut flere av de samme lydfilene på Youtube:

Link til versjon 1.1 (Youtube).

Link til versjon 1.2 (Youtube).

Link til versjon 1.3 (Youtube).

Link til versjon 2.0 (Youtube).

Link til versjon 2.1 (Youtube).

Les mer i Opp fra avgrunnen og Glad igjen!.

Read this article – about self-hypnosis against insomnia and depression, in English.