Hvordan bli kvitt depresjon

Dette er et stort spørsmål, som egner seg bedre for en bok enn for et blogginnlegg. Men en kort tekst som dette er lettere å lese enn en hel bok, og kan gi de som vil ha nytte av det motivasjon til å sette seg dypere inn i temaet. Hvis du er pårørende til en som er syk, les gjerne dette innlegget om hva du kan gjøre for å hjelpe.

Steg 1: Våg å tro på at man kan bli frisk fra depresjon – og at du kan få det mye bedre i livet

Siden en av hovedkonsekvensene av å være deprimert er at man mister (alt) håp, er det nettopp håpet som må dyrkes for å starte prosessen med å bli frisk. Jeg husker hvordan jeg selv ikke ville gå i terapi i så mange år, nettopp fordi jeg ikke hadde håp, og ikke trodde jeg noensinne ville bli bedre.

Det å bli frisk fra depresjon er som å skulle tenne et bål vinterstid på en forblåst vidde. Du stryker den første fyrstikken, og en liten sårbar flamme tennes. Du verner om denne flammen med hendene dine, og forsøker å beskytte den fra vinden. Kanskje slukker den, men her er de gode nyhetene: Du har sekken full av fyrstikker. Og du har masse tørr opptenningsved.

Du kan tenne et håp og en tro på at du kan bli frisk. Se rundt deg og let etter historier om andre som har vært i samme situasjon, men likevel blitt friske (jeg er en av dem). Hold fast i dette.

Steg 2: Bestem deg for å gjøre det som skal til for å bli frisk

Å bestemme seg for noe er et ekstremt kraftfullt grep. Det fins svært mange eksempler på at mennesker har fått til det utrolige, som å løfte en bil når det ligger en unge under hjulet, bare fordi de bestemte seg for å gjøre det.

Du kan bestemme deg for å gjøre det du kan for å bli frisk, eller i det minste få det mye bedre. Du kan kanskje til og med skrive en kontrakt med deg selv. Du kan skrive noe som dette, og undertegne det etterpå:

Det er 25. mars 2019, og jeg har bestemt meg for å gjøre det jeg kan for å få det mye bedre i livet. Jeg innser at det vil ta tid, og at det vil være en prosess som går opp og ned. Det vil bli tilbakeslag. Men jeg innser samtidig at dersom jeg bare fortsetter å jobbe, fortsetter å gå, kommer jeg frem til slutt.

Steg 3: Innse at tilfriskningen kan ta tid, og innebære motgang

De fleste av oss har forsøkt å komme inn i en god treningsrutine, men hvor man gir opp etter en stund. Selv har jeg vært støttemedlem av SATS og andre treningssentre flere ganger.

Trikset som gjør at man unngår å gi opp kampen mot depresjon er dette: Vær forberedt på at det kan ta tid å bli frisk, og at det vil bli smerte og tårer langs veien. Vær forberedt på tilbakeslag, du vil ha flere perioder der ting blir bedre, for så å falle ned i dyp depresjon igjen.

Hvis du har strategier for å møte disse tilbakeslagene, har du mye større sjanse for å lykkes. Og her er strategien: Hver gang du faller, fortsetter du bare arbeidet igjen. Uansett hvor lang tid det tar, og uansett hvor vondt det gjør når du får et tilbakeslag. Det blir som med stigespillet, fortsetter du å rulle terningen, vil du nå målet til slutt.

Og det vil være masse positivt med en slik prosess også. Du vil oppleve mestring, og gleden når du merker forbedring. Du vil bli mye bedre kjent med deg selv, og du vil lære hvordan du kan snu motgang til en styrke. Et menneske som har blitt friskere fra depresjon vil lettere kunne hjelpe andre med deres livskriser.

Steg 4: Les deg opp på hva som fungerer

Det fins etter hvert svært mye forskning som forteller oss hva som faktisk virker mot depresjon. Her er noen av tiltakene: terapi, medisinering, bedre kosthold, bedre søvn, mer mosjon, takknemlighet, være sammen med mennesker og dyr, finne mer mening i livet, meditasjon og mindfulness, kognitive teknikker, være utendørs.

Mitt råd er dette: Forsøk mange ting, og behold de tingene som virker for akkurat deg. Absorber det faktum at det fins haugevis av ting som er understøttet av forskning, og som virkelig hjelper! Og flere av tingene kan gjøres på så lite som fem minutter om dagen.

Skaff deg noen bøker om dette i dag. Bare det å lese om hva som hjelper, er helbredende, fordi det vil understøtte håpet ditt om å bli bedre.

Steg 5: Start arbeidet med de tiltakene du har mest tro på

Jeg har ikke plass til å gå inn på enkeltteknikkene i dette innlegget, men jeg har skrevet mange bloggposter om de ulike teknikkene tidligere. Du finner også mange av dem i Opp fra avgrunnen. Her er noen lenker til videre lesning:

Radikal takknemlighet
Veiledet meditasjon
Lytt til musikk som gjør deg gladere
7 grep for bedre søvn
Forbedre søvn gjennom selvhypnose
Kognitive teknikker
Dans vekk fra depresjonen
Hvordan øke nivået av mening i livet
Å hjelpe andre
Følge Exit Depression-programmet
Se denne videoen for lettere å komme gjennom de verste dagene

Felles for alle teknikkene er å starte med veldig lave ambisjoner i starten, og deretter bygge sten for sten.

Du kan for eksempel gå minst 15 minutter hver dag, helst i dagslys (hvis mulig). Øk gradvis lengden på turene dine, til du forsøker å gå en time hver dag, utendørs i dagslys.

Videre, kjøp en flaske tran, en multivitamin og D-vitamintilskudd, og ta dette hver dag. Det fins en økende mengde forskning som forteller oss at underskudd på viktige næringsstoffer kan forårsake depresjon. Ta gjerne en sjekk hos legen for å få hjelp til dosering, og undersøke om du har lave nivåer for eksempel av D-vitamin.

Merk at samtaleterapi og muligens medisinering vil være nødvendig for mange. Dette innlegget handler om hva du kan gjøre i tillegg.

Steg 6: Fortsett arbeidet til du merker at du blir bedre

Alt som skal til er at du jobber med deg selv, og de teknikkene du merker størst effekt fra, over tid. Det er faktisk hele oppskriften.

Alliér deg med noen som bryr seg om deg, som kan hjelpe deg med motivasjonen når ting er tyngst. Del dette innlegget om hva man kan gjøre for å hjelpe noen som sliter med depresjon med venner og familie.

Lykke til!

Skaff deg en kopi av Opp fra avgrunnen eller Glad igjen! for flere tips. Mange lesere har kontaktet meg etter at de en av de bøkene og fortalt at den har betydd mye for dem. Du kan få tak i bøkene gratis ved å låne dem på biblioteket.

Jeg vil også sterkt anbefale dere å melde dere på dette systemet, der man får påminnelser og instrukser en gang i uken. Systemet er gratis, men du trenger en kopi av Glad igjen! for maksimal effekt.

Read this article, about how to get rid of depression, in English.