hjelpe andre

Å hjelpe andre

Å hjelpe andre er noe av det enkleste og mest effektive man kan gjøre for å oppnå positiv humørforbedring. Dette er bevist gang på gang i ulike forskningsprogrammer.

Dette er en av grunnene til at jeg skriver bøker og blogginnlegg, kanskje den viktigste grunnen. Det gir meg en enorm følelse av mening, mye fordi jeg ofte får tilbakemelding fra lesere om at det jeg skriver faktisk er betydningsfullt for dem. Jeg vet at det jeg skriver gjør en forskjell.

Det som er genialt med å hjelpe andre er at det fins tusenvis av måter å gjøre det på. Å skrive er ikke for alle, men man kan finne mange forskjellige måter som passer deg og din livssituasjon.

Jeg har tidligere referert til et forsøk jeg gjorde for egen del. Jeg tok ut 200 kr i 20-kroninger, og ga disse til tiggere langs Karl-Johans gate i Oslo. Man kan si mye om å gi til tiggere, men jeg kan love deg dette – jeg har aldri fått så mye godfølelse fra 200 kr noen gang!

En annen ting som er bra med å gjøre noe for andre, er at du kan gjøre dette selv om du selv føler deg for jævlig. Selv om du er angstfylt og deprimert kan du finne ting å gjøre for andre.

Du kan for eksempel besøke ensomme eldre, ta en kaffe og slå av en prat. Dette er vinn-vinn, fordi det i seg selv er en hyggelig aktivitet. Du finner ikke et mer takknemlig publikum enn et eldre menneske som ikke har mange nok å snakke med.

Et annet alternativ er å finne en småbarnsmor eller –far, og tilby deg å sitte barnevakt noen timer. Dette er også vinn-vinn, fordi det er vanskelig(ere) å være deprimert rundt unger, og fordi foreldrene vil være deg evig takknemlig. Alternativt, kan du tilby å gjøre noen ærend for dem, eller komme på besøk og lage middag.

Det fins så mange ideelle saker der ute som formelig skriker etter flere frivillige. Alt fra lokalt arbeid i idrettsorganisasjoner til internasjonale saker som fredsarbeid eller miljøsaken. Ta med deg en søppelsekk og gå ned i fjæra og plukk opp plastavfall. Moder Gaia og det lokale fugle- og dyrelivet vil takke deg.

Det fins folk som har gjort det til en vane å spørre alle de møter om de kan hjelpe dem med noe. De gjør det fordi de har blitt hekta på den godfølelsen som følger. Du trenger naturligvis ikke ta dette prinsippet så langt, men poenget er klart – å gjøre noe for andre løfter humøret, og oppleves meningsfylt. Og du kan gjøre det til tross for depresjonen eller angsten, med mindre du er så syk at du er sengeliggende.

Når jeg skriver dette til deg, og til dere, ser jeg for meg en hær av gode gjerningsmenn og –kvinner. Tenk så mye godt vi kunne gjøre sammen hvis vi alle gjorde litt mer!

Merk at noen har det motsatte problemet, de gjør så mye for andre at de blir nærmest selvutslettende. De tar på seg alle andres problemer, og dytter vekk sine egne, til det ikke går lenger, og de opplever et sammenbrudd. Det fins en balanse her, og det er viktig å finne den.

Hvis du har lyst til å prøve dette, se om det kan føre til en forbedring av humøret, kan frivilig.no være et godt sted å starte. Alternativt kan du kontakte din lokale Røde-kors-avdeling, eller Frankiskushjelpen.

Hvis livet ditt er virkelig grusomt, kan du tenke at det får så være, men at du likevel kan hjelpe andre. Og hvem vet – kanskje livet ditt endres til det positive som et resultat.

Read this article, about helping others, in English.

3 thoughts on “Å hjelpe andre”

  1. Pingback: Hvordan bli kvitt depresjon - Kristian Hall

  2. Pingback: Hvordan bygge et nytt liv - Kristian Hall

  3. Pingback: Du kan alltid trekke en strek gjennom livet, og bygge et nytt, sten for sten - Kristian Hall

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *