Ut av depresjon – en ferd i fem faser

Det å leve i depresjon, og senere jobbe med å bli kvitt sykdommen er en prosess i flere faser. Dette innlegget er et forsøk på å strukturere disse fasene, og hvor vi vil se veien ut av depresjon i et klarere lys.

Fase 0 – å leve i lidelse og uvisshet

Den første fasen, la oss kalle den Fase 0, handler om å leve i depresjonen, og være et offer for sykdommen. Når du er her har du ikke overskudd eller oversikt nok over situasjonen til å kunne jobbe deg ut av den. Du er kanskje til og med heller ikke klar over at det er depresjon du lider av.

I mitt tilfelle var jeg i denne fasen i mange år. Det tok lang tid før jeg forstod at tilstanden min hadde et navn, at den var en sykdom, og at det ikke var normalt å ha det slik.

En fisk som svømmer i havet vet ikke at det fins fugler som flyr bare meter over dem. Vannet den svømmer i er alt den kjenner. Slik er det også for personen som befinner seg i fase 0, han vet ikke at det er noe galt, bare at livet føles for jævlig.

Det som vanligvis tar et menneske fra fase 0 til fase 1 er konsultasjon hos en lege, og kanskje etter hvert en psykolog eller psykiater som kan evaluere tilstanden din, og gi deg en diagnose. Så hvis du opplever at livet er veldig tungt, men du ikke aner hvorfor, er det her du skal starte.

Du kan også få hjelp av denne lille videoen – en video for de tyngste dagene.

Fase 1 – du vet hva som feiler deg

Når du er i fase 1 er du klar over at du har en diagnose, og at navnet på sykdommen er depresjon. Diagnosen depresjon har flere underdiagnoser med ulike karakteristikker, som jeg ikke skal gå inn på her. Mange har også flere diagnoser, der depresjon er én av dem. Poenget her er at når du er i fase 1 har du forstått at noe er galt.

Dette er en viktig milepæl i veien mot tilfriskning. Du har definert problemet, det som feiler deg. Det er først da man kan begynne å lete etter virkemidler som kan hjelpe. Og heldigvis fins det massevis av tiltak som er effektive.

Fase 2 – du bestemmer deg for å jobbe for å bli friskere

Mange lever i fase 1 i lang tid, før de tar steget over i fase 2. Dette var tilfelle for meg, jeg levde i depresjonen i mange år før jeg forstod at det var mulig å bli kvitt den gjennom målrettet arbeid. Det er heller ikke rart at overgangen fra fase 1 til 2 kan ta tid, fordi depresjon inneholder så mange selvforsterkende mekanismer. Depresjonen tar fra deg energien, motivasjonen, søvnen, deler av ditt sosiale nettverk og relasjonene dine. Og ikke minst fratar den deg håpet. Det var det som holdt meg nede i så mange år – jeg trodde rett og slett ikke noe på at det ville være mulig å få det bedre, og ihvertfall ikke at jeg en dag ville bli hundre prosent frisk!

Hvis du er der, at heller ikke du tror det er mulig for deg å bli friskere, kan du jukse litt. Du kan late som du tror det, inntil du faktisk begynner å tro det på ekte.

Exit Depression 1 handler om nettopp dette.

Fase 3 – arbeidsfasen

I denne fasen jobber du målrettet over tid med ulike teknikker og tiltak for å få det bedre.

Siden vi alle er individer er det ikke slik at det som er effektivt for meg er effektivt for deg. Vi er derfor nødt til å bli oppdagelsesreisende, prøve mange forskjellige tiltak, og bygge en verktøykasse som er mest mulig effektiv.

Du finner haugevis av slike teknikker og tiltak i Opp fra avgrunnen, og ulike blogginnlegg på kristianhall.no. Blant annet disse:

Utvidet ABC (kognitiv adferdsterapi)
Å jobbe med søvn
Selvhypnose
Radikal takknemlighet
Meditasjon
Å hjelpe andre
Å øke graden av mening i livet
Bygge mer selvtillit

I tillegg vil samtaleterapi og muligens medisinering være viktig for mange. Trening og mosjon er også et sentralt tiltak. Simpelthen start med korte gåturer hver dag, og øk lengden og intensiteten over tid.

Fase 4 – når arbeidet går av seg selv

Én eller gang underveis i fase 3 når du en deilig milepæl – den jeg omtaler som vannskillet. Når du har nådd vannskillet begynner jobben ut av depresjon plutselig å gå mye lettere.

Du vet du er her når du merker at du automatisk arresterer deg selv for å ha begått en tankefeil. Du tenker for eksempel noe negativt om deg selv, men så stopper du den tankerekken, anerkjenner den for det den er – en slem løgn, og tenker noe annet og mer positivt isteden.

Eller når du stopper opp og sier et indre takk fordi du ser noe vakkert, helt av deg selv. Når du i stadig større grad merker at livet ditt er fylt av vakre fine ting, selv om det fremdeles er smerte der. Veien ut av depresjon er ikke en rett stige opp av hullet, det er en berg- og dalbane, der man ramler ned i et hull av og til, men stadig sjeldnere.

Fase 5 – du er stort sett frisk, men fortsetter å jobbe med deg selv

En dag kommer du til å se på deg selv og livet ditt og erklære deg selv som mer eller mindre frisk. Det er en fantastisk følelse, verdt alt strevet på veien. Det du også erkjenner at det er ingen vits å slutte å utvikle deg selv. Så du fortsetter jobben, for eksempel ved å trene på en stadig mer optimal måte, eller ved å gjøre karrierevalg som tar deg nærmere det du egentlig vil drive med.

Og ved rett og slett å nyte livet, her og nå.

Begynn din ferd ut av depresjon, ved å følge programmet i Glad igjen! og Glad igjen! arbeidsbok. Og du kan begynne akkurat her og nå, ved å tegne deg opp på mitt gratis system for instrukser og påminnelser.