Trening, mosjon og fysisk aktivitet mot depresjon

En ting jeg har skrevet for lite om på bloggen så langt, er trening og mosjon, kort sagt fysisk aktivitet. Jeg har skrevet om det både i Opp fra avgrunnen eller Glad igjen!, men lite på bloggen.

Nå er et bra tidspunkt å skrive om det på. Januar rett rundt hjørnet, og januar er den beste tiden for nye prosjekter. Å starte et nytt år er en fin måte å starte med blanke ark på.

Jeg leser for tiden en veldig interessant bok med tittelen Hjernesterk, skrevet av overlegen Anders Hansen. Jeg kommer nok tilbake til denne boken senere, kanskje ved å skrive en anmeldelse, for det er en velskrevet og svært nyttig bok. Hansen viser i boken hva forskning forteller om effekten av regelmessig fysisk aktivitet.

Og den effekten er massiv! Vi har lenge visst at trening og mosjon hjelper mot sykdommer som hjerte/karsykdommer og diabetes type II. Vi vet at fysisk aktivitet forebygger mange andre sykdommer, at vi får mer energi og overskudd av det. Trening og mosjon fører til mer viljestyrke, bedre søvn og selvtillit.

I tillegg til det, er trening og mosjon svært effektivt mot angst og depresjon! Senere tids forskning viser at effekten av regelmessig fysisk aktivitet, der man trener aerobt (får høyere puls) i 30 minutter tre ganger i uken, er minst like effektivt mot depresjon som antidepressiva. Merk at når jeg skriver dette, er det på ingen måte et angrep mot antidepressiva, som hjelper mange. Men jeg mener det er grovt underkommunisert hvor bra trening og mosjon er for den som lider av angst eller depresjon. Når var siste gang fastlegen din oppfordret deg til å være mer fysisk aktiv?

Jeg tror mange som lider av depresjon eller angst har tenkt at han eller hun må trene mer, men sliter med å komme i gang, og at dette fører til dårlig samvittighet. Hvordan kan vi løse dette dilemmaet, og få økt aktivitetsnivået?

Ved å starte med veldig lave ambisjoner!

Jeg har skrevet om dette prinsippet tidligere, blant annet i dette innlegget om selvtillit og dette innlegget om hvordan endre vaner, og det er et av mine viktigste budskap. Å ikke lykkes med ting vil ofte forverre en depresjon, så for å snu den negative spiralen og gjøre den til en positiv, må vi sørge for at når vi setter oss et mål, er det så lett å oppnå det at vi lykkes hver gang.

Jeg mener det ikke er mulig å ha for lavt ambisjonsnivå. Hvis du virkelig ligger nede, start med å gå fem minutter om dagen. Hvis det er for krevende, sett som ambisjon å gå fem ekstra skritt per dag! Finn det nivået av ekstra fysisk aktivitet som er fullstendig oppnåelig for deg, noe du kan gjøre hver dag, selv om det regner eller snør, selv om du føler deg dårlig.

Klarer du mer er det selvsagt veldig bra, men ikke legg på et for høyt ambisjonsnivå i begynnelsen. En fem minutters gåtur hver dag er en kjempefin start på denne prosessen. Forskning forteller oss at selv en 20 minutters gåtur i uken beskytter mot angst og depresjon.

Det er mange måter å være fysisk aktiv på. Som du sikkert har forstått er jeg veldig glad i å gå, blant annet fordi det å gå fører til at man er utendørs og kan bli eksponert for dagslys, som i seg selv er veldig positivt for en som er deprimert. Jeg vil også anbefale deg å gå i naturen, hvis du kan, fordi naturen gjør deg gladere.

Et annet lurt prinsipp er å gjøre noe du synes er gøy. Praktiser den sporten du synes er morsom, og gjør den gjerne sammen med andre. Har du en ukentlig squash-avtale er det lettere å faktisk møte opp på trening.

Du kan starte med dette i dag. Reis deg fra stolen du sitter i nå, og ta fem skritt. Du kan planlegge å gjøre noe fysisk i morgen, som å gå en tur. Finn noe du kan gjøre hver dag fra i dag, og skru ambisjonsnivået så lavt at du orker å gjøre det hver eneste dag. Og hvis du ikke får det til en dag gjør det ingenting, da gjør du det bare i morgen!

Lykke til!

Les mer i Opp fra avgrunnen eller Glad igjen!

Under finner du en liten videosnutt jeg har laget om fysisk aktivitet.

Read this article, about how exercise helps against depression, in English.