La oss gjennomføre programmet sammen!

Forrige uke sendte jeg en mail til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet mitt, der jeg tilbød opp til 20 gratis eksemplarer av Glad igjen! (sponset av Cappelen Damm, forlaget mitt), mot at mottakerne ville følge programmet i boken og rapportere utfallet.

Dette viste seg å være veldig populært, og ikke bare på grunn av at de fleste liker gratis bøker. I løpet av en liten time var de 20 bøkene gitt bort, og jeg måtte lukke muligheten for å tegne seg på eksperimentet. Men etter dette ble jeg kontaktet av flere som ønsket å følge eksperimentet, og som hadde skaffet boken på egne vegne.

Jeg tenker at årsaken til dette er at det kan være en ekstra motivasjon å vite at man ikke er alene i å jobbe med stegene og teknikkene. Dette i seg selv er årsaken til at vi jobber med å sette opp et system for selvhjelpsgrupper, der man kan jobbe med programmet i grupper av likesinnede (med rundt 15 i hver gruppe).

Siden det vil ta litt tid å få dette systemet opp og i gang, tenkte jeg at vi kan gjøre en digital versjon i mellomtiden.

Jeg vil derfor invitere alle som er interessert i å delta i en digital selvhjelpsgruppe, der vi alle følger programmet i Glad igjen! og hjelper hverandre med å holde motivasjonen oppe.

Slik fungerer det:

Skaff et eksemplar av boken, enten ved å be ditt lokale bibliotek om å bestille boken til deg (gratis), eller ved å kjøpe et eksemplar. Les introduksjonen og videre til og med steg 1.

Meld deg på en eller to av de digitale arenaene under, for at vi skal kunne gi hverandre støtte og motivasjon. Dette er naturligvis ikke nødvendig for å delta, men det er her vi kan holde hverandre oppdatert om hvordan det går.

  1. Facebook (ikke anonymt)

Meld deg på Facebookgruppen min, den finner du her. Merk at man deltar under fullt navn her, men det man legger ut er kun synlig for andre medlemmer av gruppen.

  1. Reddit (anonymt)

Reddit er et internasjonalt nettforum, med over en million ulike grupper innenfor alt som fins av menneskelige felles interesser. Jeg har satt opp et anonymt forum her, der vi kan holde hverandre oppdatert om hvordan det går når man jobber med programmet. Velg denne hvis du ønsker å være helt anonym. Her finner du gruppen.

Uansett om du velger Facebook eller Reddit, må vi ha noen felles regler for kommunikasjonen:

  • Det vil være nulltoleranse for personangrep og tilsvarende. Som jeg skriver i Glad igjen! – det er viktig å aldri kjefte på seg selv, og vi skal i hvert fall ikke kjefte på hverandre!
  • Ikke ta privat kontakt med andre i gruppen, med mindre de har gitt klar beskjed om at de ønsker slik kontakt (du kan spørre om det er greit at du sender en privat melding)
  • Gjør ditt ytterste for kun å gi støttende og motiverende meldinger. Har du behov for å snakke om selvmordstanker, ring heller Mental Helses Hjelpetelefon på 116 123 (ved akutte situasjoner, ring 113). Gruppen er til for å motivere hverandre, ikke å få snakket ut om alt det vonde, til det bør man velge andre arenaer (som en dagbok, en prat med en god venn eller terapi).

Jeg kommer selv til å delta i gruppen, og jeg kommer til å følge programmet (selv om jeg ikke lenger er deprimert). Dette er nyttig for meg, fordi jeg da vil få en bedre følelse og erfaring med om den ukentlige arbeidsmengden er passe, eller tidvis for høy. Jeg skal gjøre mitt beste i å være tilstede i både Facebookgruppen og Reddit, men kan ikke garantere kort responstid, da jeg må balansere mange ting i livet for tiden (full jobb og familieliv ved siden av skriving og prosjekter som dette).

Som jeg skriver i boken, er utgangspunktet at man tar et steg i uken. Dette kan være for raskt for mange, og man kan snarere bruke to uker eller til og med en måned per steg. Det betyr at dersom vi starter opp i februar, vil noen være ferdig i mai, noen vil bruke mer tid. Kanskje vil noen starte opp sitt eget løp senere enn februar, slik at dette blir en permanent gruppe hvor folk befinner seg på forskjellige steder i programmet. Dette er bare fint.

Sett en startdato – for eksempel 10/2, som vil gi nok tid til å skaffe boken og lese den første delen. Legg gjerne ut en liten tekstbit eller et bilde som markerer at du har startet programmet (på Facebook eller Reddit), du kan for eksempel ta et bilde av startritualet ditt. Du trenger ikke ta bilde av deg selv, du kan for eksempel ta bilde av det blanke arket du skal skrive ned kontrakten med deg selv.

Mens du gjør programmet, og du kommer til de ulike stegene og milepælene (som når du er halvveis), skriv gjerne en liten melding på gruppen (på Facebook eller Reddit), eller legg ut et bilde, slik at du kan få heiarop fra de andre i gruppen. Du må gjerne gjøre dette hver gang du er ferdig med et steg. De andre oppfordres sterkt til å kommentere og gi støtte, motivasjon og ros.

Dette er et eksperiment, og det er ikke gitt at det fungerer. Det vil tiden vise. Uansett vil jeg være å finne i gruppen, og man kan stille spørsmål, og legge ut statusrapporter for hvordan det går med de ulike stegene.

Jeg håper mange har lyst til å delta!

Hvis du har lyst til å hjelpe meg med å samle (anonym) statistikk om effekten av programmet, fyll gjerne ut dette skjemaet, med et par raske spørsmål om hvordan du har det i dag. De som fyller ut skjemaet, vil få en epost senere (etter at programmet er ferdig) med et nytt skjema, slik at man kan se forskjellen før og etter. Jeg vil muligens legge ut noe av dataene og beskrivelsene offentlig senere, så fyll ut skjemaet helt anonymt.