Hva foregår i hodet til den deprimerte?

Forleden scrollet jeg nedover Reddit-appen, som er «vente-på-bussen-verktøyet» mitt etter at jeg slettet Facebook-appen for en god stund siden. En av tingene jeg liker med Reddit er at det mellom videoer av morsomme katter og nyhetsartikler dukker opp ting du ikke hadde forventet å se.

Som dette bildet.

Bildet, som er tegnet av kunstneren Ashton D, er hans illustrering av hvordan det oppleves å leve med depresjon. For meg er det den mest presise gjengivelsen av hvordan fenomenet jeg kaller Demoner i Opp fra avgrunnen opptrer i hodet til den som lider av depresjon. Demoner i denne forstand har ingenting med filmen Eksorsisten å gjøre, men er en hyperaktiv indre kritikerstemme (dine egne tanker), som utrøttelig repeterer ytringer som: Ingen liker deg. Du er stygg. Du er dum. Du vil aldri få til noe. Og så videre. Du finner et utdrag fra Opp fra avgrunnen her, som blant annet handler om slike stemmer.

Det fins rundt en halv million mennesker i Norge som sliter med depresjon, og sykdommen vil manifestere seg forskjellig fra person til person. Det er ikke alle som sliter med en så intens og forvridd indre kritiker, men jeg vil tror svært mange gjør det.

En av de tingene jeg liker så godt med bildet til Ashton, er at det kan vise de som ikke sliter med depresjon noe av hverdagen til den deprimerte, og at det kan gjøre det lettere for dem å forstå hva depresjon er, og hvorfor det kan være så vanskelig å bli kvitt.

Forestill deg hvordan det må være å leve med en mer eller mindre konstant slik stemme, hvert minutt, hver eneste dag.

For meg, som forsøker å sette sammen programmer og systemer for å hjelpe flest mulig å bli kvitt sin egen depresjon, er et av de viktigste spørsmålene: hvordan kan man komme forbi demonen, som forteller den syke ting som: Det fins ingen kur for deg. Du vil være deprimert hele livet. Dette programmet vil ikke hjelpe.

Slik jeg ser det, må denne stemmen stilnes, for at man skal kunne bli helt frisk. Årsaken til det er åpenbar, den indre kritikeren sier ting som gjør at den syke blir stående fast i depresjonen. Demonen tapper deg for energi, pågangsmot og håp. Fjerner man stemmen, tar man samtidig vekk mye av depresjonen.

Heldigvis fins det masse man kan gjøre for å bli kvitt en slik stemme. Det aller viktigste verktøyet er teknikkene fra kognitiv adferdsterapi, som jeg skriver om i bøkene mine, og som man kan få profesjonell hjelp til å lære seg.

For stemmen og demonen lyver. Hele tiden og om absolutt alt.

Kjernen i de kognitive teknikkene er å innse dette. Og å skille vanlige, rasjonelle og sunne tanker fra de irrasjonelle løgnene. De kognitive teknikkene vil hjelpe deg å stille kontrollspørsmål til dine egne tanker, slik at du kan fjerne de som ikke gagner deg.

Ingen liker deg, kan demonen si. Du kan tenke etter, og huske på brevet broren din sendte deg, der han skrev at han var utrolig glad i deg. Så dette stemmer ikke.

Du er dum, sier demonen. Men du vet at du fikk en god karakter på den siste prøven i geografi.

Du lykkes aldri med noe, sier den slemme stemmen. Men du kom inn på lærerstudiet, som du ville.

Du vil være trist hele livet, forsøker den seg med. Du ser på bilder av deg selv fra sommerferien i fjor, og husker at du var genuint glad. Nok en løgn.

Stemmen kan stilnes over tid. Det vet jeg, for min er så godt som borte. Du kan også lære deg teknikker som fratar stemmen makten den har over deg. Du kan gjøre som helten i denne lille fortellingen: Carsten vs Demonen.

Ville ikke det vært fantastisk? Du kan starte i dag, ved å finne en kognitiv terapeut som kan hjelpe deg, eller anskaffe en bok eller to om temaet.

Les mer om systemet som vil hjelpe deg å følge 14-stegsprogrammet fra Glad igjen! her.