Hvordan holde seg selv glad

Jeg har skrevet mye om hvordan komme ut av depresjon på denne bloggen, og i bøkene mine. Det jeg derimot har skrevet mindre om, er hvordan man kan holde seg selv glad, etter at man er ferdig med den største tilfriskningsjobben. Altså, hvis man har en historie med depresjon, hvordan unngår man å falle tilbake i den?

Dette er naturligvis et relevant spørsmål for meg selv. Som de som har lest bloggen eller bøkene mine vet, slet jeg med dyp depresjon i et tiår som tenåring og student. I mer enn 15 år har jeg dermed ikke vært deprimert, slik jeg definerer tilstanden.

Det betyr ikke at jeg ikke tidvis har hatt tungsinn, melankoli og følt meg blå. Som alle liv inneholder mitt også motstand, vanskeligheter, tap og livskriser. Det hender at de gamle demonene mine dukker opp igjen på et overraskelsesbesøk, spesielt om natten hvis jeg sliter med søvnen. Men de får aldri bite seg fast, til det har jeg for mange verktøy i verktøykassen.

Så hva gjør jeg, får å holde meg glad? Og hva kan du gjøre hvis dette er et relevant spørsmål for deg?

I praksis følger jeg det samme programmet som jeg benyttet til å bli frisk, og som jeg har formulert i Glad igjen!. Men jeg følger en mer komprimert versjon av det.

La meg illustrere med det vanligste eksempelet. Jeg våkner opp en dag, og innser med en gang at dette kan bli en dårlig dag. Jeg kan være skikkelig blå og melankolsk, for eksempel.

Det første jeg gjør, når jeg spiser frokost, er å sette på denne spillelisten. Den består av et utvalg sanger som får meg i et mye bedre humør. Der jeg er nå, har denne spillelisten en nærmest magisk effekt på humøret. Jeg må spille den en god stund, kanskje en time, og gjerne ganske høyt. Ofte er dette nok, men hvis tungsinnet vedvarer, går jeg videre i programmet.

Jeg benytter meg av takknemlighetsøvelser, der jeg skriver i dagboken min, og ramser opp alt jeg har i livet. Når man er vant til å gjøre denne øvelsen går den fort, og jeg innser igjen hvor mye jeg har å være takknemlig for. Dette hjelper hver gang.

I løpet av dagen sørger jeg for å legge inn en treningsøkt, en ganske lang gåtur er mer enn bra nok, spesielt hvis solen skinner. En joggetur er også svært virkningsfull.

Jeg passer også på å være så effektiv som mulig på jobben, fordi jeg vet at jeg får mye god mestringsfølelse ved å få til ting i løpet av arbeidsdagen.

Når arbeidsdagen er over møter jeg familien min, noe som alltid får meg i bedre humør. En av gavene barn bringer med seg er at man kan fokusere på dem, og i mindre grad på seg selv. Dette er en kraftfull måte å føle seg bedre på.

Det siste jeg liker å gjøre på slike dager er å møte en av vennene mine, gjerne over et glass i byen. Dette funker hver gang.

Du ser mønsteret i det jeg gjør. Jeg velger et knippe aktiviteter jeg vet bedrer humøret mitt. I praksis benytter jeg meg av en øvelse med et hvitt ark, som for meg er grunnlaget for å få det bedre når man lider av depresjon.

Forskningen forteller oss hva som hjelper mot depresjon. Fysisk aktivitet er blant de mest effektive tiltakene man har. Dette benytter jeg meg av.

Å være sammen med de menneskene som løfter oss er også helt sentralt. Jeg er ekstremt bevisst på hvilke mennesker dette er for meg, og jeg passer på at jeg har nok tid med dem. Jeg vet hvem jeg kan ringe for å få en peptalk som gjør at jeg føler meg bedre.

For å oppsummere, for deg som har en historie med depresjon, men som stort sett har det bra i dag, her er en oppskrift du kan følge hvis du merker at din gamle uvenn banker på døren:

  • Stå opp til normal tid. Ta en dusj.
  • Til frokost, sett på en spilleliste ganske høyt, med musikk som løfter deg. Som denne spillelisten. Hør på den utover dagen (mens du jobber, for eksempel), ved behov.
  • Legg inn en treningsøkt. En gåtur ved lunsjtider kan være tilstrekkelig, spesielt hvis solen skinner.
  • Lag en liste over små, konkrete gjøremål du kan oppnå i dag, i løpet av arbeidsdagen. Det kan godt være gjøremål som er lette å oppnå. Kryss dem av listen din når du har utført dem. Dette gir mestringsfølelse og frislipp av dopamin (en nevtrotransmitter som gir godfølelse).
  • Finn tid til å skrive ned hva du er takknemlig for i livet.
  • Hvis du har barn, hold av tid til å være sammen med dem på deres premisser. Vær sammen med dem i deres aktiviteter. Dette gjør at du flytter fokus fra deg selv til noen andre, og det kan føles godt hvis man har en dårlig dag.
  • Gjør noe sosialt med de menneskene du liker best. Vær åpen med dem, si at du trenger å være sammen med dem i dag.
  • Benytt gjerne et selvhypnoseopptak for god søvn når du legger deg.

Denne listen er relevant også hvis du er deprimert i dag. Forskjellen er at du da trenger systematisk arbeid over tid, for å få det bedre. Følg gjerne dette programmet, hvis du trenger et system som gir ukentlige instrukser og påminnelser.