Hvordan unngå ensomhet – og få flere nære venner

Det fins flere typer ensomhet, og det fins mange årsaker til ensomheten. En type ensomhet er den man kan oppleve hvis man er eldre, og man ikke lenger har den samme mobiliteten som tidligere og hvor mange av ens venner har falt fra. En annen type er den som gjelder barn, unge og voksne som rett og slett ikke har mange nok nære venner. En tredje type er den man kan oppleve når man faktisk har venner, men hvor man opplever at de ikke forstår deg eller at man simpelthen føler seg annerledes de fleste andre.

Jeg har opplevd på nært hold hvor sårt det kan være å være ensom og føle seg alene. Da jeg var tenåring var jeg så sint og frustrert på grunn av tapet av faren min, at jeg skjøv vennene mine vekk. I de årene opplevde jeg i stor grad å ikke ha noen nære venner, rett og slett fordi ingen orket å være sammen med meg. Senere, som student og ung voksen, var ensomheten min mer av den typen hvor jeg hadde venner og bekjente, men jeg opplevde at ingen forstod meg (på grunn av min dype og alvorlige depresjon), og at jeg levde på en planet der ingen andre var.

De ulike typene ensomhet må håndteres på litt forskjellig måte. Jeg skal fokusere på den midterste typen i dette innlegget.

Hvordan få venner

Jeg har tidligere beskrevet det å få venner som kunsten å fiske. For å få fisk må du kaste snøret ditt der fisken er. Og siden vi alle liker forskjellige typer mennesker er det viktigste i denne prosessen å finne ut hvor du kan finne mennesker som har felles interesser som deg.

1.      Vit hvem du er

For å finne venner bør du vite hvem du er, og hvis du ikke har det fullstendige svaret på det spørsmålet, vil jeg anbefale deg å lese Livsrikdom, som inneholder en komplett prosess for å finne ut dette.

2.      Finn arenaer der du kan finne folk med felles interesser og hobbyer som deg

Det beste stedet å lete etter potensielle nye venner er ofte de arenaene der folk samles for å drive med de hobbyene du liker. Skriv en liste over alle hobbyene og interessene du har, og finn deretter de stedene og arenaene der folk som liker slike ting møtes. Dette kan være alt fra lokale idrettslag til ulike organisasjoner og foreninger, turlag, eller alt mellom himmel og jord.

Her ser vi et dilemma, og det er at dersom du bor i en større by, vil det være lettere å finne slike arenaer enn dersom du kommer fra et mindre sted. Hvis det sistnevnte er tilfelle for deg, må du belage deg på å reise mer i din jakt etter venner. Eller benytte deg av digitale plattformer – som jeg mener ikke er en fullgod erstatning for gamlemåten å være sammen med andre på. Men digitale plattformer har den fordelen at man raskt kan komme i kontakt med mennesker man senere kan bygge et vennskap med. Man skal heller ikke undervurdere vennskap som kun har eksistert på en digital plattform.

Hvis du ikke aner hvordan du skal finne slike grupper og arenaer – bruk internett. Søk etter interessen din, og let til du finner noen relevante grupper. Nettstedet Meetup.com er et bra sted å starte.

3.      Oppsøk disse arenaene – og når du gjør det, vis deg fra din beste side

Det fins interesseorganisasjoner for hver eneste interesse og hobby som mer enn ett menneske har. Tanken om at det fins ingen i denne verden som passer for meg er bare tullball. Man må bare finne dem.

Når du har funnet ut hvilke interesser og hobbyer du tror det er størst sjanse for å dyrke noen vennskap rundt, og du så har funnet ut hvor du kan finne grupper orientert rundt disse interessene – oppsøk gruppene! Dette kommer du ikke utenom.

Hvis du har sosialangst eller andre psykiske lidelser som gjør det tungt for deg å oppsøke fremmede – bruk noen av teknikkene i Opp fra avgrunnen eller Glad igjen! for å overkomme angsten, eller simpelthen gi blaffen i den lenge nok til at du har klart å oppsøke en av disse gruppene.

Når du oppsøker gruppen, vis deg fra din beste side. En enkel måte å få til dette på er å være interessert og opptatt av de menneskene du treffer. Du kan forberede en liste over enkle spørsmål du kan bruke som ice breakere. Det aller enkleste er å snakke om den felles interessen som har samlet dere.

4.      Følg prosessen over tid.

Ved å følge denne prosessen over tid – og ved å våge å gå ut i verden, er det nærmest garantert at du vil møte mennesker du kan bygge et vennskap med.

En hindring for å få til dette kan være at du er så usikker på deg selv, eller har så mye selvforakt, at du holder deg nede ved å si ting til deg selv som:

Du er ikke verdt noen ting
Du vil aldri få venner
Ingen vil noensinne like deg

Hvis dette er deg, har du behov for et langsiktig arbeid med å bli kvitt denne indre stemmen. Oppskriften på det finner du i den overnevnte Glad igjen!, eller du kan finne en kortversjon i dette innlegget om en teknikk fra kognitiv adferdsterapi.

Å finne venner handler i stor grad om å tørre å eksponere seg selv for verdens usikkerhet. Dette kan oppleves skummelt. Hvis du befinner deg her, kan du overkomme frykten ved å trene deg langsomt opp til å omgås folk du ikke kjenner. Begynn med å si hei til bussjåføren, gå deretter over til å ha små mikro-konversasjoner med fremmede, og fortsett med å øke ambisjonsnivået over tid, til du blir mer og mer komfortabel med sosial usikkerhet.

Jeg heier på deg, og jeg er sikker på at du i månedene fremover vil få det morsommere sosialt – bare hopp i det! 😊