Abonnér på mitt gratis nyhetsbrev

You have Successfully Subscribed!


vanestabling

Vanestabling

Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kan endre vaner, både fase inn gode vaner, og fase ut uvaner. Og her følger en kraftfull teknikk som kan brukes. Teknikken kalles vanestabling, fritt oversatt fra det engelske ordet habit stacking, også kalt habit bundling.

Teknikken går ut på at du kobler en ny positiv vane til en eksisterende vane du allerede har. Med andre ord fungerer ikke denne teknikken når det er en uvane du vil fase ut. Til det må man bruke andre teknikker, som jeg vil skrive mer om senere.

Men når det gjelder nye positive vaner man vil koble inn, er dette en fantastisk teknikk. Som dersom du vil trene mer, eller spise sunnere, eller skrive litt hver dag, eller føre takknemlighetsdagbok. Hva som helst, egentlig, så lenge det er en ny positiv vane.

Alt du trenger for å begynne med dette er følgende:

  1. En eksisterende vane du allerede gjør daglig
  2. En ny positiv vane du vil fase inn

Den eksisterende vanen er ikke vanskelig å få øye på. Tenk ting som tannpuss om morgenen eller kvelden, dusjing om morgenen, spise frokost, spise lunsj, spise middag, drikke første kaffekoppen, gå tur med hunden. Ting du gjør hver dag uten å planlegge eller tenke på det.

Velg en eksisterende vane som passer godt til det du ønsker å kode inn.

Jeg har benyttet teknikken til de følgende to tingene det siste:

  • Ta tran og vitaminer hver dag (noe det har vært lett for meg å glemme)
  • Ta pullups og pushups hver dag

Til tran og vitaminer hver dag-eksempelet benyttet jeg kaffekopp etter lunsj som eksisterende vane. Dette var et godt valg, fordi begge vaner finner sted på kjøkkenet, og kaffe har så sterk smak og lukt at det overdøver den ganske kvalmende smaken av tran.

Når jeg hadde valgt et passende par av eksisterende og ny vane, var det bare å passe på at jeg tok tran og vitaminer hver dag noen dager, inntil lukten av kaffe nå setter i gang et kraftfullt signal om at nå er det tid for tran. Etter overraskende få dager har hjernen min koblet ideen om tran til lukten av kaffe. Denne koblingen har gått så fort fordi lukt er en veldig effektiv påminner. Bare tenk på hvordan du umiddelbart tenker på opplevelser fra barndommen hvis du går forbi en blomst som lukter intenst, og som du har koblet til dette minnet.

I mitt andre eksempel koblet jeg det å trene styrke til det daglige ritualet som er å spise lunsj. Igjen, var alt jeg trengte å gjøre å være påpasselig med å trene styrke i noen dager rett før jeg går inn og spiser lunsj, og nå har det blitt helt automatisk for meg. Så automatisk at dersom jeg glemmer å trene styrke, blir jeg stående på kjøkkenet å lure på hva jeg har glemt. Så kommer jeg på det, avbryter matlagingen, går ut på kontoret mitt for å trene litt før jeg går tilbake til lunsjen.

En helt konkret oppfordring jeg har til deg som leser dette: kombiner tannpussen om kvelden med å trekke pusten dypt noen ganger, og tenke på noe du er takknemlig for. Før du vet ordet av det vil du gjøre dette helt av deg selv.

Lykke til, og fortell meg gjerne om opplevelsen din! 😊

Les mer om vaneendring, blant annet i Glad igjen! og Livsrikdom.

Kristian Hall

Kristian Hall

Forfatter

Kristian Hall gikk gjennom elleve år med dyp depresjon som tenåring og student. Han overvant depresjonen ved å praktisere teknikker fra kognitiv atferdsterapi og positiv psykologi, og har vært fullstendig frisk i mer enn ti år. Teknikkene han brukte finner du i Opp fra avgrunnen.

Kristian har en misjon – å hjelpe flest mulig andre å bli kvtt sin egen depresjon. På denne bloggen finner du tips og teknikker du kan bruke i din egen ferd ut av depresjon – og mye mer.

Del med andre:

Tilfeldig Post:

Forrige innlegg
Neste innlegg
Cookies on kristianhall.no
We use cookies and other tracking technologies to ensure that we give you the best experience on our website and analyse your use of our products and services.
I Accept Cookies
No, Give me more info
Cookie Settings
- Necessary Cookies
Our Cookies:
- Preferences Cookies
- Analytics Cookies
- Marketing Cookies
Cookies Info
Open popup