Forsvarstanker

Jeg har ganske mange mentale vaner jeg bruker konstant, for mental helse og for å holde meg selv glad mesteparten av tiden. Noen av disse har jeg bevisst designet, andre har bare blitt sånn. Den jeg skal skrive nå er kanskje en blanding av de to strategiene. Det dreier seg om forsvarstanker.

Sinnet er et komplekst fenomen. Ingen tenker likt, og jeg tror det er større forskjell mellom hvordan ulike mennesker tenker enn vi er klar over (det er jo i sin natur umulig å vite hvordan andre tenker, men gjennom samtaler med utallige mennesker om temaet er det åpenbart at det er vanvittig stor forskjell). Dette er en veldig bra ting, blant annet fordi det gjør det lettere for oss å løse problemer i fellesskap. Det gjør også tilværelsen mye mer spennende. Men nok om det. Tilbake til forsvarstankene.

Mange av oss har et sinn som ikke er en særlig trofast følgesvenn, det kryr av tanker og bekymringer som har potensial til å sette oss ut, gjøre oss angstfylte eller nedstemte. Gud vet at jeg har slitt med et slikt sinn alltid. Det gjorde meg syk før, men nå har jeg simpelthen alt for mange effektive verktøy til at det går så gærent.

Her er noen eksempler på slike tanker:

Du er ikke bra nok.

Du kommer aldri til å lykkes med noe.

Tenk om [sett inn hva som helst] går galt?

Du er en klovn og en taper.

Verden går til helvete.

Der disse tankene tidligere kunne sette fast sine brodder og gjøre meg deprimert, er jeg nå bevæpnet med forsvarstanker for å nøytralisere dem. Eller i det minste gjøre dem mindre kraftfulle.

Hvis vi ser på setningene i kursiv over som angrepstanker er forsvarstankene mine mentale skjold, spesialtilpasset til å stoppe hvert enkeltangrep. Denne måten å jobbe på er et eksempel på kognitiv adferdsterapi, som jeg har skrevet om i blant annet Glad igjen! og Opp fra avgrunnen.

La oss bruke eksemplene ovenfor til å illustrere hva slags forsvarstanker jeg benytter meg av. Som du ser, er det flere mulige forsvarstanker å velge mellom, og dette er heller på ingen måte en utfyllende liste. Det er bra å variere, selv om bruker du de samme mange nok ganger, blir de automatiske mantra, og dette er også svært nyttig.

Angrepstanke Forsvarstanke(r)
·         Du er ikke bra nok. ·         Sier hvem?

·         Basert på hva?

·         Det stemmer ikke, jeg har fått til mye.

·         Du kommer aldri til å lykkes med noe. ·         Løgn, jeg har fått til mye allerede. Som: [sett inn ting man har fått til, store og små]
·         Tenk om [sett inn hva som helst] går galt? ·         Hva så?

·         Det kan jeg uansett ikke kontrollere.

·         Tenk om det går bra?

·         Ting går som regel bra.

·         Du er en klovn og en taper. ·         Sier hvem?

·         Basert på hva?

·         Nei, jeg er en bra fyr!

·         Klovner er kule.

·         Verden går til helvete. ·         Det kan jeg uansett ikke kontrollere.

·         Tenk om det går bra?

·         Ting går som regel bra.

Jeg er sikker på at du den dag i dag også har slike forsvarstanker, men du har kanskje ikke tenkt på dem på den måten før. Jeg tror det kan være veldig nyttig å gjøre seg mer bevisst på 1) hva som er typiske angrepstanker hos deg, 2) når de oppstår, 3) hva slags typiske forsvarstanker har du, og 4) hvilke av disse er mest effektive?

Det kan være veldig nyttig å benytte seg av en notatbok (digital eller analog) og observere hvordan disse mentale kampene utspiller seg hos nettopp deg. I samme sleng, benytt gjerne også andre teknikker fra kognitiv adferdsterapi, som Sokratisk utspørring, som er svært nyttig til å avkle løgnene i disse angrepstankene. Du kan også kombinere dette med teknikker og elementer fra positiv psykologi, som takknemlighetsøvelser. Når stemmen sier at du aldri har fått til noe, stopp den med en forsvarstanke, og følg deretter på med en liste over alt du har fått til. Dess mer du eksperimenterer med disse teknikkene og kombinasjoner av dem, dess bedre og mer bevisst blir du, og det er veldig høy sjanse for at du med dette er i ferd med å ta viktige tak for å jobbe deg ut av depresjon! Lykke til, og god sommer!